vCenter Server Appliance 6.7 Nedir Kurulum gereksinimleri Bolum-1

Merhaba,Bu yazımda sizlere vCenter Server Appliance 6.7’nin kurulumunu anlatacağım.vCenter Server Appliance, vCenter Server ve ilgili servisleri çalıştırmak için optimize edilmiş ve virtual APP olarak yapılandırılmış Linux tabanlı bir sanal makinedir. vCenter Server Appliance sayesinde, vCenter Server’in ve ilgili servislerin deployment süresini azaltır ve Windows tabanlı vCenter Server’in kurulumuna göre daha düşük maliyetli bir alternatif sunar.



vCenter Server Appliance 6.7 sürümünü deploy ettiğinizde Hardware Version 10 olarak oluşur. Hardware Version 10 sayesinde sanal makine başına 64 CPU destekler. Yani bu nedemek oluyor, bir sebepten dolayı vCenter Server Appliance’da CPU ihtiyacınız olur ise 64 CPU’ya kadar CPU verebilirsiniz. vCenter Server Appliance 2,000 ESXi host ve 35,000 sanal makineyi embedded database’i ile yönetebilir. Embedded database diye belirttiğim database ise PostgreSQL’dir. Deployment sırasında vSphere ortam boyutunuz için vCenter Server Appliance boyutunu ve veritabanı gereksinimlerinize göre depolama boyutunu seçebilirsiniz.


Server Appliance’i kurarken sabit bir IP adresi ve FQDN belirtmeniz gerekiyor. Belirtmiş olduğunuz FQDN ve IP adresinin DNS sunucusu üzerinde tanımlı olduğundan emin olmalısınız. Eğer DNS tanımlarınız doğru değilse vCenter Server Appliance’in 2. aşamasında yani Stage 2 ‘de fail alırsınız. Web Client’a erişemediği için kurulum fail eder. DNS üzerinde yapacağınız tanımlarda PTR kayıtlarınında oluşturulması gerekir. DNS üzerindeki tüm tanımları doğru bir şekilde yaptıysanız nslookup komutu ile IP adresi’nin FQDN’i döndürdüğünü görebilirsiniz.


Sistem gereksinimleri;


vCenter Server Appliance’in deploy etmeye başladığınızda ortamda ki virtual machine ve ESXi host sayısına göre vCenter Server Appliance’in CPU ve Memory konfigurasyonu değişkenlik gösterebilir.



ESXi host ve virtual machine sayısına göre vCenter Server Appliance’in storage gereksinimleri değişmektedir.



Software Gereksinimleri:


vCenter Server Appliance bir ESXi üzerinde çalışması gerekiyor. Fiziksel sunucu üzerine kurulum yapamıyorsunuz. vCenter Server Appliance’in bulunacağı ESXi host’un versiyonu 6.0 ve sonrası sürümlere sahip olmalıdır. Aynı şekilde Deployment’ını yapacağınız vCenter Server Appliance’i yine bir vCenter Server içerisinde çalıştırmayı düşünüyorsanız bu vCenter Server’ında 6.0 ve sonrası versiyonlara sahip olması gerekiyor. vCenter Server Appliance’i kurarken GUI veya CLI installer‘i kullanarak kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.


Port Gereksinimleri:


Hem Windows hem de vCenter Server Appliance tarafından, yönetilen her ESXi host’a veri gönderebilmeli, vSphere Web Client ve Platform Services Controller hizmetlerinden veri alabilmelidir. ESXi host’lar arasında migration ve provisioning gibi işlemleri yapabilmek için, source ve destination ESXi host’larının birbirlerinden veri alabilmesi gerekir.VMware, iletişim için belirlenmiş portları kullanır.Yönetilen iki ESXi host arasında bir güvenlik duvarınız varsa ve migration veya clone gibi operasyonları gerçekleştrirmek istiyorsanız, port’ların açık olduğundan emin olmanız gerekiyor. Portlar ile ilgili gereksinimlere https://docs.vmware.com/en/VMware-vSphere/6.7/com.vmware.vcenter.install.doc/GUID-925370DD-E3D1-455B-81C7-CB28AAF20617.html adreinden erişebilirsiniz.


Browser Support:


vSphere Web Client 6.7, Adobe Flash Player sürüm 16’dan 23’e support eder.VMware, vSphere Web Client için aşağıdaki Guest OS tarayıcı sürümlerini test etmiş ve desteklemiştir. Performans için Google Chrome’u kullanmakta fayda var.



Tüm gereksinimleri sağladıktan sonra artık kuruluma başlayabilirsiniz. Kuruluma başlamadan önce ISO dosyasını download etmeniz gerekmektedir.



Download Linki https://my.vmware.com/en/web/vmware/info/slug/datacenter_cloud_infrastructure/vmware_vsphere/6_7


vCenter Server Appliance 6.7 Nedir Kurulum gereksinimleri Bolum-1 yazımızın sonuna geldik.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Karışık Yazılar