post image

VREALIZE NETWORK INSIGHT (VRNI) VERSION 5.0 UPDATE İŞLEMİ NASIL YAPILIR BOLUM-3

Merhaba 


Bu Makalede VMware vRealize Network Insight (vRNI) 4.1.1 versiyonundan  5.0 versiyonuna geçiş işlemlerini nasıl yapılacağı hakkında bilgiler vereceğim öncelikle web arayüzünden login olarak settings kısmında yer alan Install and Support menusunde yer alan software version altından update işlemine başlıyoruz.



My vmware portalından indirdiğim upgrade bundle dosyasını upload ediyorum.



Bundle upload işlemi tamamlandı,update available uyarı kısmına tıklayarak devam ediyoruz. 



Update işlemine başlamadan önce 60 ile 120 dakika arasında süreceği,öncesinde snapshot alınması gerektiğini ve tüm bu işlemler sırasında platform kısmına erişimin olmayacağı hakkında bir takım uyarılar vermektedir.



Update öncesi bütün check işlemlerini kontrol ederek update bundle dosyasını doğruluyor.



Upgrade işlemi başladı.



Upgrade işlemi başarıyla tamamlandı.



Aşağıda görüldüğü gibi Sunucular arasındaki trafik (doğu-batı) , Client-Server trafiği (kuzey-güney)  bu trafiğin ne kadarı aynı vlan grubu (Switched), ne kadarı farklı vlan grubu (Routed) arasında gerçekleştiğine dair detay bilgiler vermektedir.



VMware vRealize Network Insight (vRNI) 4.1.1 versiyonundan 5.0 versiyonuna geçiş işlemlerini Bölüm-3 Sonuna gelerek yazı dizisini bitirmiş bulunuyoruz.


vRealize Network Insight Platform kurulumu Bölüm-1 için https://www.rizatatlisu.com/haberoku.php?id=41


vRealize Network Insight Proxy kurulumu Bölüm-2 için https://www.rizatatlisu.com/haberoku.php?id=50 ilerleyebilirsiniz.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.


 


 

post image

VMware vSphere Replication Nedir. 8.2 yenilikleri Bolum-1

Merhaba,


Bu Makale serisinde VMware vSphere Replication Nedir 8.2 versiyonu ile gelen yenilikler ile kurulum öncesi Limitasyonlardan bahsedeceğim.vSphere Replication vSphere ürün ailesinin replikasyon ürünüdür. Aynı vCenter içerisinde bulunan VM leri farklı bir datastore a replike etmenizi yada farklı vCenter lar arasında replike etmenizi sağlayan VMware tarafından uzun süredir ücretsiz olarak kullanıma sunulan üründür. vSphere Replication ile VM leri replikasyon işlemlerini gerçekleştirebilir,replikasyon yaptığınız VM leri daha sonra recovery edebilirsiniz. vSphere Replication ile VM lerin replikasyonu source site’dan target site’a yapılandırabilir, replikasyonun durumunu izleyip yönetebilir ve virtual machine’i target sitede restore edebilirisniz.


Replikasyon yapılandırması sırasında bir recovery point objective (kurtarma noktası) (RPO) ayarlayabilir ve instance ların multiple points time  (MPIT) tutulmasını sağlayabilirsiniz.VM lerin replikasyon zamanlarını minimum 5 dakika maksimum 24 saat belirtebilirtebilir sizin belirtmiş olduğunuz dakika/saat aralığında değişen dataları belirtmiş olduğunuz zaman aralıkları ile DR site a gönderecektir. 


VMware vSphere Replication, hem source hem de target site lara yüklenir.Aşağıda topolojide görüldüğü üzere Her bir vCenter Server a yalnızca bir vSphere Replication appliance (VR) deploy edilir.Source ve Target’larda bulunan VR Appliance sayesinde replikasyonlar gerçekleştiğinden çalışır durumda olması gerektiğini unutmayın,aksi durumda recovery işlemini yapamazsınız.vCenter Server üzerinde bulunan VM leri isterseniz yine aynı vCenter Server üzerinde bulunan farklı bir datastore replike edebilirsiniz.



VMware vSphere Replication 8.2 Yenilikleri:


VMware vSphere Replication 8.2, VMware vSphere 6.7 U2 desteği.VMware vSphere 6.7 U1 veya üstü kullanıyorsanız şifreli sanal makineleri çoğaltabilirsiniz.VMware vSphere 6.0 veya sonraki bir sürümünü kullanıyorsanız, VMware vSphere Replication 8.2’de Ağ şifrelemesini etkinleştirerek güvenlik risklerini en aza indirebilirsiniz.Sanal makine başına ve saat başına aktarılan baytları görüntüleyen vSphere Replication raporlarını kullanabilirsiniz. vSphere Replication 8.2 için yeni vRealize Operations Management Pack, vSphere Replication ortamınızın durumu, RPO ihlalleri ve diğer ayrıntıların durumuna daha fazla görünürlük sağlar.


Limitasyonlar;


vSphere Replication 8.2 aşağıdaki ürün ve versiyonları support eder.


Supports vCenter 6.7 U2, 6.7 U1, 6.7.0, 6.5 U3, 6.5 U2, 6.5 U1, 6.5.0, 6.0 U3


Supports ESXi 6.7 U2, 6.7 U1, 6.7.0, 6.5 U2, 6.5 U1, 6.5.0, 6.0 U3


Supports vSAN 6.7 U2, 6.7 U1, 6.7, 6.6.1 U3, 6.6.1 U2, 6.6.1, 6.6, 6.5


https://www.vmware.com/resources/compatibility/sim/interop_matrix.php#interop&509=2929


vSphere Replication, belirli vSphere lisans sürümlerinin bir özelliği olduğu için ayrı bir lisansa sahip değildir. Böylece aşağıdaki sürümlerden herhangi birini kullanabilirsiniz.vSphere Replication i kullanabilmeniz için aşağıdaki lisanslardan birine sahip olmanız gerekiyor. 


vSphere Essentials Plus


vSphere Standard


vSphere Enterprise


vSphere Enterprise Plus


vSphere Replication 8.2 için port listesini aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.


https://kb.vmware.com/s/article/2087769


vSphere Replication Volume Shadow Copy Servisini desteklemez.


5 dakikalık RPO ile VVOL datastore’una maksimum 50 virtual machine gönderebilirsiniz.


Eğer virtual machine üzerinde shared vmdk kullanıyorsanız replikasyon işlemini yapamazsınız.


vSphere Replication Management Server maksimum 2000 tane replikasyonu destekler.


vSphere Replication ile maksimum 62 TB disk boyutu desteklenir. 62TB den büyük ise replikasyonu başlatamazsınız.


Eğer bir virtual machine üzerinde RDM disk var ise ve bu RDM disk virtual olarak yapılandırıldı ise vSphere Replication ile replikasyonunu yapabilirsiniz.


Network isolation özelliğini kullanabilmek için her iki site üzerindeki ESXi host’ların 6.0 versiyonunda olması gerekmektedir.


vSphere Replication 8.1 ile birlikte vSphere Replication ve SRM arayüzleri birleştirilmişti Site Recovery Manager 8.2, Windows’a yüklenmeye ek olarak artık Photon OS tabanlı bir aygıt olarak da kullanıma sunulmuştur.



https://docs.vmware.com/en/vSphere-Replication/8.2/com.vmware.vsphere.replication-admin.doc/GUID-E114BAB8-F423-45D4-B029-91A5D551AC47.html


VMware vSphere Replication Nedir. 8.2 yenilikleri Bölüm-1 Sonuna geldik.


VMware vSphere Replication Nedir. 8.2 Kurulum Adımları Bolum-2 için https://www.rizatatlisu.com/haberoku.php?id=56 ilerleyebilirsiniz.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.

post image

VMWARE VSPHERE REPLICATION 8.2.0.2 KURULUM ADIMLARI BOLUM-2

Merhaba,


Bugün sizlere VMware vSphere Replication 8.2.0.2 kurulum adımlarından bahsedeceğim. vSphere Replication, .ovf biçiminde paketlenmiş 64 bit sanal cihaz olarak dağıtılmıştır. Çift çekirdekli veya dört çekirdekli bir işlemci, 13 GB ve 9 GB sabit disk ve 8 GB RAM kullanacak şekilde yapılandırılmış. vSphere Replication uygulaması, vSphere Replication’ın gerektirdiği tüm bileşenlere sahiptir. Ürün indirmesi, sadece taktığınız ISO dosyası olarak paketlenmiştir.


ilk olarak https://my.vmware.com/web/vmware/details?productId=742&downloadGroup=VR8202 adresinden kurulum için gerekli ISO dosyasını download ediyoruz.ISO dosyasını download ettikten sonra Windows bir sunuya bunu mount ediyoruz. vCenter Server a HTML5 Client ile login oluyoruz ve Cluster veya Datacenter üzerinde sağ click Deploy OVF Template butonuna basıyoruz.



Deploy OVF Template bölümünde Local File butonuna basıyoruz ve Manager kuracağım için aşağıdaki gibi Dosyaları Seçiyorum.



Configuration bölümünde CPU seçmeniz istenecektir. 2 veya 4 vCPU seçebilirsiniz. Eğer vSphere Replication’in yüksek performans ile çalışmasını istiyorsanız 4 vCPU seçmeniz gerekmektedir.



NTP, hostname ve DNS bölümüne çok dikkat etmeniz gerekiyor. Girmiş olduğunuz hostname bir DNS tarafından çözülüyor olması gerekiyor. Aynı zamanda NTP için geçerli bir NTP Server belirtmeniz gerekiyor. Eğer vSphere Replication veya vCenter Server’lar arasında saat farklılığı olur ise replikasyonu başlatamazsınız. 



Default Gateway ,Domain bilgilerinide girerek Next ile devam ediyoruz.



vSphere Replication’in vCenter Extension Service register olduğunu görüyoruz ve Next ile devam ediyoruz.



İşlemlerin kısa bir özetini görüyoruz ve Finish butonu ile deployment i başlatıyoruz.



Deployment işlemi tamamlandıktan sonra vSphere Replication’a vermiş olduğunuz hostname veya IP ile vSphere Replication Appliance a 5480 portu üzerinden bağlanıyoruz.



vSphere Replication Appliance giriş yaptıktan sonra VR Configuration bölümüne giriş yapıyoruz. Buraya girdiğimizde deployment işlemini yeni tamamladığımız için ve gerekli konfigurasyonları yapmadığımız için VRM Service nin stop durumda olmaktadır.Yapmamız gereken SSO password unu ve VRM Host IP adresini tekrar yazarak Save and Restart Service butonuna basmak,diğer seçenekler dolu bir şekilde geliyor.



Sertifika uyarısını kabul ediyoruz.



DNS ve NTP doğru girildi ise aşağıda ki gibi Successfully saved the configuration uyarısını göreceksiniz ve VRM Service durumu running olarak güncellenecektir.



vCenter yada belirlediğimiz IP üzerinden HTML5 Client a  login oluyorum ve login olduğumda Site Recovery tab ına giriş yapıyorum. 



Giriş yaptıktan sonra vSphere Replication’in başarılı bir şekilde çalıştığını görüyorum



DR ortamı içinde aynı işlemleri sırası ile vSphere Replication deployment yaptıktan sonra aşağıda ki gibi ikinci vCenter için New Site eklememiz gerekmektedir.



DR site ekledikten sonra artık Replication işlemlerine başlayabiliriz.



VMware vSphere Replication 8.2.0.2 kurulum adımları Bölüm-2 Sonuna geldik.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.

post image

VMware vRealize Log Insight Nedir version 8 Kurulum adımları Bolum-1

Merhaba,


Bugün sizlere VMware vRealize ürün ailesinden Log Insight nedir kurulum adımlarından bahsedeceğim.


vRealize Log lnsight, syslog verilerini toplanmasına, görüntülemesine, yönetilmesini ve analiz edilmesini sağlayan bir  log toplama ve analitik sanal appliance dır.Fiziksel, sanal ve cloud ortamlarında derinlemesine operasyonel görünürlük ve daha hızlı sorun giderme seçenekleri sunar.Application Logs,network traces,configuration files,performans verilerinin gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağlar.


Log Insight, yöneticilere altyapıyı yönetme, logları konsolide etme, vSphere ve BT ortamlarını izleme ve sorun giderme , ayrıca güvenlik denetimi ve uyumluluk testleri yapma becerisi kazandırır . Bu, performans, durum ve günlükler ile ilgili analitik verileri toplayan her bir denetlenen cihaza bir ajan kurarak gerçekleştirir.


VRealize Log Insight uygulamasının bir HTML5 web arayüzü vardır ve grafiklerin, raporların ve uyarıların düzenini uyarlayabilen özelleştirilebilir widget’lardan oluşan dashboardlara sahiptir.Dashboarlar olayları, hataları ve uyarıları gösterir. Ayrıca custom dashboardlar oluşturabilir,daha sonra dışa aktarılıp paylaşılabilir. Geliştirilmiş bir arama fonksiyon yanında bir olay, hata veya uyarı varsa yazılım kullanıcıyı önceden ayarlanmış bir alarm ile uyarabilir.


Gerekli Port Bilgileri;



VMware Product Interoperability Matrices https://www.vmware.com/resources/compatibility/sim/interop_matrix.php adresin den bütün VMware ürünleri ile ilgili support edilen versiyonları kontrol etmenizi tavsiye ederim. 



ilk olarak https://my.vmware.com/web/vmware/details?downloadGroup=VRLI-800&productId=941&rPId=38356 adresinden kurulum için gerekli OVA dosyasını download ediyoruz.OVA dosyasını download ettikten sonra vCenter Server a HTML5 Client ile login oluyoruz ve Cluster veya Datacenter üzerinde sağ click Deploy OVF Template butonuna basıyoruz.Yapınıza göre virtual appliance belirlemeniz gerekmektedir.



Networking bilgileri ile root password belirliyoruz.



VMware vRealize Log Insight Appliance IP adresini web taracıya girerek yapılandırma sihirbazını başlatıyoruz.Karşılama ekranını Next ile geçiyoruz.



Karşımıza gelen ekranda var olan yapıya mı yoksa yeni bir kurulum mu yapacağımız sorulmakta,yeni bir kurulum yapacağımızdan Start New Deployment seçeneği ile ilerliyorum.



Karşımıza gelen ekranda yönetici hesabı için password ve e-mail bilgilerini giriyoruz.



Lisans Key giriyoruz.



Sistem bildirimlerinin geleceği e-mail adreslerini giriyoruz.



Default olarak VMware NTP sunucuları gelmektedir,siz yapınızda ki NTP sunucuyu ekleyerek devam ediniz.



VMware vRealize Log Insight tarafından üretilecek alert ve alarmlar için yapınızdaki SMTP sunucu bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir.



PEM formatında SSL serfikianızı yükleyebilir yada Default Self Sign Log Insight sertifika generate ederek devam edebilirsiniz.



Bütün adımları tamamladıktan sonra finish ile işlemleri sonlandırıyoruz.



vSpehere Platformumuzu entegre etmek için Configure vSpehere integration seçeneği ile ilerleyebilir, Windows ve Linux OS event logları toplamak için agent seçeneği ile ilerleyebilir son olarak ta syslog aracılığıyla herhangi bir kaynaktan veri alabilmek için Syslog seçeneği ile ilerleyebilirsiniz.İlk olarak vSpehere integration ile devam ediyorum.



Karşımıza gelen ekranda vCenter sunucumuza ait bilgileri girip test connection butonu ile bağlantı testini gerçekleştirdikten sonra Collect vCenter Server events,Configure ESXI hosts to send logs seçeneklerini işaretledikten sonra save ile kaydediyoruz.



Örnek VMware vSphere dashboard ekranı. 



VMware, vRealize Log Insight’ı diğer VMware araçlarına bağlayabilen ve Log Insight’ın izleyemeyeceği bir BT altyapısındaki herhangi bir uygulama için marketplace üzerinden content packler sunar. Örneğin  Microsoft Windows OS, Cisco ASA Series Firewalls,Dell Servers ,HPE Servers,Brocade SAN Switch,Veeam Backup & Replication,Load Balancer,Web Application Firewall ürünleri gibi.



VMware vRealize Log Insight (VRLI) Nedir version 8 Kurulum adımları Bölüm-1 Makalemizin sonuna geldik.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.


 

post image

VMware vSAN Nedir,Ne işe yarar ve Nerede Kullanılır.

Merhaba, Bugün size VMware firmasının hyperconverged çözümü olan ilk  Mart 2014 yılında 5.5 versionu ile piyasaya sürülen VMware vSAN Nedir,Ne işe yarar,Neden ve nerede kullanılır hakkında bilgiler vereceğim.


Hyperconverged Infra, basitçe bir datacenter için gerekli tüm anahtar fonksiyonların software seviyesinde uygulandığı ve tek bir yönetim merkezine bağlı olduğu ortam şeklinde açıklanabilir.
Temel olarak üç katmandan oluşmaktadır ve bunlar : Compute Virtualization, Storage Virtualization ve Management dır. VMware ESXi ile birlikte Compute Virtualization ın çok uzun yılllardır hayatımızda olduğu bir gerçek ancak Storage Virtualization ve Network Virtualization için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Hyperconverged Infra modeli ve VMware vSAN ile bugün block veya file level storage yaklaşımlarının dışında yazılım katmanında işlenen object based (obje bazlı) bir storage yaklaşımı karşımıza çıkmakta ve kullanıcıya yeni bir operasyon modeli sunarak karışık storage yapılarını ve dış ekiplere duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmakta. Bu model ile tek merkezden yönetilen ve yazılım tabanında işlenen compute, storage, network katmanlarını ve bu katmanlarda yapılması gereken manuel işleri otomatikleştirmek çok daha kolay olmakta ve hızlı ve rahat bir yönetim modeli sunmaktadır.


Virtual SAN (vSAN) VMware’ın Hyperconverged ortamlar için geliştirmiş olduğu storage sanallaştırma yazılımıdır. vCenter altında cluster bazlı bir yapılandırma karakteristiğine sahiptir ancak data plane ESXi host seviyesinde işlenir ve cluster kurulduktan sonra vCenter Server bağımlılığı bulunmamaktadır. vSAN ilk günden itibaren SAN ihtiyacını ortadan kaldırmakla kalmaz aynı zamanda doğal vSphere entegrasyonu ile operasyonel iş yükünü azaltır.vSAN ile yapılandırılmış bir ortamda onlarca LUN ile uğraşmak zorunda kalmaz, cluster için tek bir vSAN datastore görürsünüz. Yazılım tabanında obje bazlı saklanan ve işlenen veri, klasik SAN için geçerli olan iş yükü dağıtımı kapasite dengeleme gibi işlemleri doğal olarak yapma kapasitesine sahiptir. İş yükü dağıtımı vSAN yapılandırılmış bir ortamda adminin düşünmesi gereken bir iş değildir ve software katmanında otomatik olarak yapılmaktadır.



 Neden vSAN?



  • Yönetim Kolaylığı

  • Klasik storage yapılarına göre çok daha iyi performans

  • Obje Bazlı storage

  • Storage Policyler ile QoS ve IOPS yönetimi

  • Sürekli VMware Supportu

  • Basit dizayn yapısı

  • Deduplication ve Sıkıştırma desteği

  • ISCSI share desteği

  • Elastik Büyüyebilme yapısı

  • Native vSphere ve yan ürün desteği

  • Kritik Uygulamalar için çok yüksek koruma desteği

  • Yüksek vendor desteği

  • 2 Host’tan 64 hosta kadar çalışabilme yetisi


vSAN, hipervizör içerisine gömülü olarak geldiğinden vSphere üzerinden aktivasyonu yapılabilmekte ve ayrı kurulum gerekmemektedir.vSAN uyumluluğuna sahip çeşitli markalardan vSAN ReadyNode alıp kendi kurulumunuzu yapabileceğiniz gibi, Dell VxRail gibi hazır çözümleri alıp da kullanabilirsiniz.


Mevcut donanımınızın vSAN uyumlu olup olmadığını https://www.vmware.com/resources/compatibility/search.php?deviceCategory=vsan adresinden özellikle mevcut donanımızın üzerindeki RAID kart marka modeli kontrol etmenizi, vSAN için passthrough özellikli raid kartı gerektiğinden şiddetle tavsiye ederim


Lisanslama tarafında ise  6.7 sürümü için lisans seçenekleri  https://www.vmware.com/content/dam/digitalmarketing/vmware/en/pdf/products/vsan/vmware-vsan-67-licensing-guide.pdf adresinden kontrol edebilirsiniz.



vSAN çalışabilmesi için en az 3 node gereksinimi belirtilse de, 1+1 yani 2 node ile artı virtual Appliance Witness Node kullanarak çalışabilmektedir.



VMware vSphere‘de kullanılan HA, DRS, vMotion gibi teknolojiler vSAN ile uyumlu olarak çalışmaktadır.Yukarıda bahsettiğim gibi vSAN için passthrough özellikli raid kartı gerekmektedir, eğer desteklenmeyen eski bir kartınız mevcut ise, Product ortamda her ne kadar önerilmese de her bir diski ayrı ayrı Raid-0 Virtual Drive olarak tanıtarak yine vSAN kurulumu yapabilirsiniz. 


vSAN Hem hibrit hem de all-flash yapıda çalışabilmektedir. Hibrit yapı için min. 1Gb/s , all-flash için ise min. 10Gb/s ağ hızına ihtiyaç duymaktadır.Ağ erişimi 5 ms gecikmeyi aşmayan lokasyonlar arasında Stretched Cluster özelliği sayesinde bir lokasyonun kaybedilmesi durumunda sistemin çalışmasını durdurmaz. Tüm altyapı ikinci lokasyon üzerinden çalışmaya devam eder. Bunun için Witness Node gereklidir. Ayrıca Fault Domain ile kabinet yedekliliği desteği sağlanabilmektedir.


Her bir disk grubu min. 1 adet cache amacıyla kullanılacak SSD ve 1-7 arasında SSD ya da Manyetik disklerden oluşmalıdır. Toplamda 5 disk grubu desteklenmektedir. All-flash ile kullanıldığında nearline Deduplication ve Compression yapabilmektedir.


VMware vSAN Nedir,Ne işe yarar,Neden ve nerede kullanılır yazımızın Sonuna geldik.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.


 


 


 


 

post image

VMware vSAN Storage Policy Based Management (SPBM)

Merhaba,Bugün sizlere VMware vSAN Storage Policy Based Management (SPBM) Depolama Politikası Bazlı yönetim Kuralları hakkında bir takım bilgiler vereceğim.SPBM‘de belirtilen koruma tipleri Datastore Default, per-VM ve per-VMDK olarak uygulanabilmektedir.


https://docs.vmware.com/en/VMware-vSphere/6.7/vsan-67-administration-guide.pdf adresinden ilgili Guide download edebilirsiniz.


Primary level of failures to tolerate (PFTT) : Sanal makine nesnesinin tolare edebileceği sunucu ve aygıt hataları sayısını tanımlar. n adet arızaya tolerans gerekliyse her bir veri RAID5 ve RAID6 parite verisi dahil olmak üzere n+1 yere yazılır. Sanal sunucu oluşturulurken depolama politikası seçilmezse, varsayılan politika seçilerek devam edilir. Fault Domain yapısı mevcutsa 2n+1 kadar kapasiteye ihtiyaç duyulur. Örneğin 2 Fault Domain varsa 2(2)+1=5 birim kapasiteye ihtiyaç duyulur.



Stretched Cluster (SC) yapısında bu değer  tolare edilebilecek sanal sunucu nesnelerini tanımlar. Her iki lokasyon arasında veri korumasını sağlayabilmek için PFTT ve SFTT eş zamanlı olarak kullanılır.SC yapısında PFTT maksimum değeri 1‘dir. Stretched Cluster (SC) yapısında SFTT yapılandırıldığında bu değer RAID yapısına değil tolare edilebilecek sunucu sayısına etki eder.



Secondary level of failures to tolerate (SFTT) : Stretched Cluster yapısında bu kural bir lokasyondaki PFTT sayısına ulaştıktan sonra (lokasyon çöktükten sonra) ikinci lokasyonda tolare edilebilecek sunucu sayısını belirler. Örneğin PFTT=1 ve SFTT=2 ve birinci lokasyona erişim durduysa, cluster ikinci lokasyonda 2 sunucu kaybına kadar tolerans gösterebilir.


Data Locality : Stretched Cluster yapısında PFTT=0 olarak belirlendiğinde çalışır. None, Preferred ya da Secondary seçenekleri bulunur. Kısaca veri gecikmesi istenmeyen sanal sunucuların çalışması belirli lokasyonlara sınırlanabilir. Varsayılan değeri None‘dır.


Failure tolerance method : Veri replikasyonu methodunun Performans ya da Kapasite odaklı olup olmayacağını belirler. RAID1 performans odaklıdır ve daha çok kapasiteye ihtiyaç duyar, 4 ve üzeri sayıda sunucu mevcut RAID5/6 (Erasure Coding) ve PFTT=1 olarak seçilirse kapasite odaklı olan RAID5 elde edilir. 6 ve üzeri sayıda sunucu mevcut RAID5/6 (Erasure Coding) ve PFTT=2 olarak seçilirse ek güvenlik ve kapasite odaklı RAID6 elde edilir.


Number of disk stripes per object : Her bir sanal makine nesnesinin kaç aygıt üzerine dağıtık olarak yazılacağını belirler. Varsayılan 1‘dir, bundan büyük değerler daha iyi performans verir ancak daha fazla sistem kaynağı kullanır. Varsayılan değerin değiştirilmesi önerilmez. 


Flash read cache reservation : Varsayılan olarak cache reservation eşit olarak bütün nesneler arasında paylaştırılır ve değerin değiştirilmesi gerekmez. Sorun çözme amacıyla kullanılabilir. Varsayılan değeri %0 ve Maksimum değeri %100‘dür.


Force provisioning : Bu kural aktif olduğunda PFTT, Number of disk stripes per object ve Flash read cache reservation politikaları gereksinimleri karşılanmasa dahi yeni sanal makine oluşturulabilir. Sağlıklı çalışan bir vSAN ortamında bu kural aktif edilmemeli yalnızca felaket gibi aciliyet içeren durumlarda yeni kurulum yapılabilmesi için kullanılmalıdır.


Object space reservation : Sanal sunucu disk (vmdk) nesnelerinin kaplayacağı alanı belirler. Varsayılan değer %0 (thin) ve maksimum değer %100’dür (thick)


Disable object checksum : Varsayılan olarak bu değer No olarak tanımlıdır. vSAN uçtan uca veri bütünlüğünü kontrol eden, bozulma olduğunda otomatik olarak onaran mekanizmalara sahiptir. Bu değer Yes olarak tanımlanırsa, veri bütünlüğü doğrulanamaz.


IOPS limit for object : Bir nesneye tanımlı (ör. VMDK) IOPS limitini belirler. IOPS hesaplanırken okuma ve yazma işlemleri eşit kabul edilir ancak cache hit oranı ve ardışıklık göz önünde bulundurulmaz. Eğer bir diskin IOPS limiti geçilirse, I/O işlemleri sınırlandırılır. IOPS limit for object = 0 ise limitler zorunlu değildir. vSAN, operasyonun ilk saniyesi ya da bir süre işlem yapılmadığında nesnenin IOPS limit değerinin iki katına çıkmasına izin vermektedir.


VMware vSAN Storage Policy Based Management (SPBM) Depolama Politikası Bazlı yönetim Kuralları yazımızın sonuna geldik.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.


 


 


 

post image

VMware vSAN Capacity Sizing

Merhaba,Yeni bir vSAN yatırımı yapmadan önce ihtiyaçlarınız ve bu ihtiyaçları hangi donanımlar ile giderebileceğinizi görmek için ilk aşamada bazı kapasite hesaplamaları yapmanız gerekmektedir.Bu işlemleri otomatik olarak aşağıda bağlantılarını paylaştığım çeşitli üretici araçları vSAN ReadyNode Sizer,Vxrail Xpress Sizer yapabileceğiniz gibi belirli katsayılar ile de kendiniz ortalama olarak hesaplayabilirsiniz. 


VMware ait vSAN ReadyNode Sizer ile ilerliyorum. https://vsansizer.vmware.com/login?src=%2Fhome ilgili link üzerinden vmware accountunuz ile login olarak Cluster Configuration,Workload Profiles bilgilerini girdikten sonra Recommendation kısmında  vSAN Cluster için kullanacağınız ESXI serverların sayısı ile ortalama CPU,Memory,Usable capacity,Total Raw Capacity,Cache Size,IOPS bilgileri ile kullanacağınız Lisans bilgisine kadar detay bilgiler vermektedir. 



Henüz BETA aşamasında olsada ReadyNode Recommender seçeneği ile hemen hemen tüm vendorlara ait piyasada bulunan sunucu seçenekleri yer almaktadır. 



Select ReadyNode Vendor seçeneği ile herhangi bir vendora ait sunucu modeli seçtiğimizde karşınıza sunucuya ait tüm componentleri adetleri ile listelemekte buda kitlist çıkarma aşamasında size yol gösterecek, maliyet hesabınızı hızlıca yapmanıza yardımcı olacaktır.



ihtiyacınız olan kapasiteyi Manuel hesaplamak isterseniz de öncelikle ihtiyaç duyduğunuz alanı yıllık büyüme oranınızı göz önünde bulundurarak belirlemeniz gerekmektedir.Örnekte ihtiyaç duyduğunuz alanı 50 TB olduğunu varsayalım;


Kulanılmak istenen RAID türüne göre aşağıdaki katsayılar ile bu kapasiteyi çarpmalıyız. Bu hesaplamaları yaparken Ne kadar VM RAID1 olacak, Ne kadar VM ise RAID5 olacak şekilde düşünürseniz daha doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz.


RAID Katsayıları;


RAID1 = x2 (Min. 3 sunucu ya da 2 sunucu ve Witness node)


RAID5 = x1.33 (Min. 4 sunucu ve all-flash)


RAID6 = x1.25 (Min. 6 sunucu ve all-flash)


50TB net kapasite ihtiyacımızı RAID1 ve all-flash ile sağlayacağımızı düşünelim. Sadece All-flash ile Deduplication & Compression özelliği aktif olarak kullanılabildiğini unutmayalım!


50TB x 2 = 100TB


Deduplication & Compression Katsayıları veri türüne ve delta,meta datalara göre 1.5 ile 2 arasında kullanılabilmektedir.Önceki hesaplamada elde edilen değer bu katsayıya bölünmektedir.


Düşük bir sıkışma, tekilleşme oranına varsayalım 1.5 değerini ele alalım.


100 TB / 1.5 = 66.6 TB


vSAN ortamının %70‘den fazla doldurulması önerilmemekte bu yüzden hesaplanan kapasite üzerine  %30 Slack Space eklenmelidir,bu değeri siz belirleyebiliyorsunuz.


66.6 TB x 1.30 = 86,5 TB


9 node üzerinde bu kapasitenin kullanılmak istendiği düşünüldüğünde;


86.5 TB / 9 = 9.6 TB sunucu başına kapasite ihtiyacı ortaya çıkmaktadır,ihtiyaca göre bu alan çeşitli boyutlardaki diskler ile sağlanabilir.


VMware vSAN Kapasite Hesaplama yazımızın sonuna geldik.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.


 


 


 


 

post image

vCenter Server Appliance 6.7 Nedir Kurulum gereksinimleri Bolum-1

Merhaba,Bu yazımda sizlere vCenter Server Appliance 6.7’nin kurulumunu anlatacağım.vCenter Server Appliance, vCenter Server ve ilgili servisleri çalıştırmak için optimize edilmiş ve virtual APP olarak yapılandırılmış Linux tabanlı bir sanal makinedir. vCenter Server Appliance sayesinde, vCenter Server’in ve ilgili servislerin deployment süresini azaltır ve Windows tabanlı vCenter Server’in kurulumuna göre daha düşük maliyetli bir alternatif sunar.



vCenter Server Appliance 6.7 sürümünü deploy ettiğinizde Hardware Version 10 olarak oluşur. Hardware Version 10 sayesinde sanal makine başına 64 CPU destekler. Yani bu nedemek oluyor, bir sebepten dolayı vCenter Server Appliance’da CPU ihtiyacınız olur ise 64 CPU’ya kadar CPU verebilirsiniz. vCenter Server Appliance 2,000 ESXi host ve 35,000 sanal makineyi embedded database’i ile yönetebilir. Embedded database diye belirttiğim database ise PostgreSQL’dir. Deployment sırasında vSphere ortam boyutunuz için vCenter Server Appliance boyutunu ve veritabanı gereksinimlerinize göre depolama boyutunu seçebilirsiniz.


Server Appliance’i kurarken sabit bir IP adresi ve FQDN belirtmeniz gerekiyor. Belirtmiş olduğunuz FQDN ve IP adresinin DNS sunucusu üzerinde tanımlı olduğundan emin olmalısınız. Eğer DNS tanımlarınız doğru değilse vCenter Server Appliance’in 2. aşamasında yani Stage 2 ‘de fail alırsınız. Web Client’a erişemediği için kurulum fail eder. DNS üzerinde yapacağınız tanımlarda PTR kayıtlarınında oluşturulması gerekir. DNS üzerindeki tüm tanımları doğru bir şekilde yaptıysanız nslookup komutu ile IP adresi’nin FQDN’i döndürdüğünü görebilirsiniz.


Sistem gereksinimleri;


vCenter Server Appliance’in deploy etmeye başladığınızda ortamda ki virtual machine ve ESXi host sayısına göre vCenter Server Appliance’in CPU ve Memory konfigurasyonu değişkenlik gösterebilir.



ESXi host ve virtual machine sayısına göre vCenter Server Appliance’in storage gereksinimleri değişmektedir.



Software Gereksinimleri:


vCenter Server Appliance bir ESXi üzerinde çalışması gerekiyor. Fiziksel sunucu üzerine kurulum yapamıyorsunuz. vCenter Server Appliance’in bulunacağı ESXi host’un versiyonu 6.0 ve sonrası sürümlere sahip olmalıdır. Aynı şekilde Deployment’ını yapacağınız vCenter Server Appliance’i yine bir vCenter Server içerisinde çalıştırmayı düşünüyorsanız bu vCenter Server’ında 6.0 ve sonrası versiyonlara sahip olması gerekiyor. vCenter Server Appliance’i kurarken GUI veya CLI installer‘i kullanarak kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.


Port Gereksinimleri:


Hem Windows hem de vCenter Server Appliance tarafından, yönetilen her ESXi host’a veri gönderebilmeli, vSphere Web Client ve Platform Services Controller hizmetlerinden veri alabilmelidir. ESXi host’lar arasında migration ve provisioning gibi işlemleri yapabilmek için, source ve destination ESXi host’larının birbirlerinden veri alabilmesi gerekir.VMware, iletişim için belirlenmiş portları kullanır.Yönetilen iki ESXi host arasında bir güvenlik duvarınız varsa ve migration veya clone gibi operasyonları gerçekleştrirmek istiyorsanız, port’ların açık olduğundan emin olmanız gerekiyor. Portlar ile ilgili gereksinimlere https://docs.vmware.com/en/VMware-vSphere/6.7/com.vmware.vcenter.install.doc/GUID-925370DD-E3D1-455B-81C7-CB28AAF20617.html adreinden erişebilirsiniz.


Browser Support:


vSphere Web Client 6.7, Adobe Flash Player sürüm 16’dan 23’e support eder.VMware, vSphere Web Client için aşağıdaki Guest OS tarayıcı sürümlerini test etmiş ve desteklemiştir. Performans için Google Chrome’u kullanmakta fayda var.



Tüm gereksinimleri sağladıktan sonra artık kuruluma başlayabilirsiniz. Kuruluma başlamadan önce ISO dosyasını download etmeniz gerekmektedir.



Download Linki https://my.vmware.com/en/web/vmware/info/slug/datacenter_cloud_infrastructure/vmware_vsphere/6_7


vCenter Server Appliance 6.7 Nedir Kurulum gereksinimleri Bolum-1 yazımızın sonuna geldik.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

post image

vCenter Server Appliance 6.7 Kurulum Bolum-2

Merhaba,Bu yazımızda vCenter Server Appliance 6.7 kurulum adımlarından bahsedeceğim.Daha önceki yazımda vCenter Server Appliance nedir kurulum öncesi gereksinimlerinden bahsetmiştim yazıma https://www.rizatatlisu.com/haberoku.php?id=62 linkten erişebilirsiniz.


Tüm gereksinimleri sağladıktan sonra artık kuruluma başlamak için daha önce download ettiğimiz ISO dosyasını windows bir işletim sisteminin bulunduğu sunucuya mount ediyoruz.Sunucuya mount ettikten sonra vcsa-ui-installer klasörüne giriş yapıyoruz.Win32 isimli klasöre giriş yaptıktan sonra installer.exe dosyasını çalıştırmamız gerekiyor. Ancak bu dosyayı doğrudan çalıştırmayın. Sağ click Run as Administrator butonuna basarak installer.exe dosyasını çalıştırıyoruz.Install seçeneği ile ilerliyoruz.



Introduction bölümünde kurulumun 2 aşamadan oluşacağı bilgisi veriliyor. Stage 1 diye belirtilen kurulumun birinci bölümüdür. Stage 1 ‘de vCenter Server Appliance’in kurulacağı ESXi’ı datastore’u, password’u, vCenter Server CPU, memory disk bilgilerini belirtiyoruz. Stage 2’de ise SSO domain’i ile ilgili bilgiler yer alıyor. Next ile devam ediyoruz.



Kullanıcı sözleşmesini kabul ediyoruz ve Next ile devam ediyoruz.



Deployment Type bölümünde kurulumun embedded olarak mı yoksa external seçeneği ile mi yapılacağını belirtiyoruz.Ben bu makalemde Embedded kurulum ile devam edeceğim için Embedded Platform Services Controller’ı seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.



Appliance Deployment Target bölümünde bu appliance in hangi ESXi veya vCenter Server a deploy edileceğini belirtiyoruz.ESXi host or vCenter Server name kısmına vCenter Server Appliance’in hangi ESXi veya vCenter Server’a kurulacak ise onun bilgilerini yazmamız gerekiyor. Kurulumu başlattığınız bilgisyarın/sunucunun ESXi veya vCenter Server a erişimi olduğundan emin olun. ESXi veya vCenter Server in username ve password belirttikten sonra Next ile devam ediyoruz.



Karşımıza çıkan sertifika uyarısı için YES butonu ile devam ediyoruz.



Set up appliance VM bölümünden vCenter Server Appliance in virtual machine ismini ve password unu belirtiyoruz.VM Name: kısmında vCenter Server Appliance in virtual machine ismini belirtiyoruz. Inventory’de buraya yazacağınız ismi göreceksiniz.root password belirttikten sonra Next ile devam ediyoruz.



Select Deployment Size bölümünde deploy edilecek vCenter Server Appliance’in size ini belirtiyoruz. vCenter Server içerisindeki ESXi ve virtual machine sayısına göre bize en uygun olan Deployment size i seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.



vCenter Server Appliance 6.7 nin bulunacağı datastore u seçiyoruz.Next ile devam ediyoruz.



Configure Network Settings bölümünde deploy edeceğiniz vCenter Server Appliance 6.7 nin network ayarlarını belirtmeniz gerekmektedir burda daha öncede bahsettiğim gibi Buraya belirteceğiniz FQDN in DNS üzerinde düzgün birşekilde çözülüyor olması gerekiyor. Aksi halde erişim sorunları yaşayacaksınız.Next ile devam ediyoruz.



Yaptığımız işlemlerin kısa bir özetini görüyoruz ve Finish butonu ile deployment i başlatıyoruz.



Biz şuanda Stage 1 in deployment ini tamamlıyoruz. Bu installation tamamlandıktan sonra otomatik olarak Stage 2 deployment ına geçeceğiz.



Stage 1 tamamlandı. Continue butonu ile Stage 2 nin kurulumuna başlıyoruz.



Stage 2 de vCenter Server Appliance’in konfigurasyonunu yapacağız. Next ile devam ediyoruz.



Synchronize time with the ESXi host: Periyodik saat senkronizasyonunu etkinleştirir ve VMware tools, Guest OS ile ESXi host un saatinin aynı olmasını sağlar.Synchronize time with NTP servers: Saati senkronize etmek için bir NTP sunucu kullanır. Bu seçeneği belirlerseniz virgülle ayrılmış NTP sunucularının adlarını veya IP adreslerini girmelisiniz. SSH access Bu seçeneği Enable seçtiğinizde vCenter Server Appliance ‘a deploy edildiğinde SSH ile erişebilirsiniz. Eğer disable seçerseniz deploy edildikten sonra tekrar enable duruma getirebilirsiniz.Next ile devam ediyoruz.



vCenter Server’ı kurarken mutlaka bir Single Sign on domain’i oluşturmanızı veya varolan bir Single Sign On domain’ine join etmeniz gerekiyor.Create a new Singile Sign-On domain seçeneğini seçiyorum.Join an existing vCenter Single Sign-On domain seçeneüi ise eğer var olan bir Single Sign On domain’ine vCenter Server inizi member etmek istiyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz.Next ile devam ediyorum.



Mware in müşteri iyileştirme programına katılmak istermisiniz diye karşımıza bir ekran çıkıyor. Join checkbox ına basarsanız iyileştirme programına katılmış olursunuz. Ben bu seçeneği seçmiyorum ve Next ile devam ediyorum.



Stage 2 bölümünde yapmış olduğumuz işlemlerin kısa bir özetini görüyoruz ve Finish ile gerekli konfigurasyonların yapılmasını sağlıyoruz.



Stage 2 tamamlandığına göre artık vCenter Server ımıza bağlanabiliriz. Bunun için vCenter Server a belirtmiş olduğunuz FQDN veya IP adresini kullanabilirsiniz.



vCenter Server Appliance 6.7 Kurulum Bolum-2 yazımızın sonuna geldik.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.


 


 


 

post image

VMware vSphere ESXi 6.7 Kurulumu

Merhaba,Bugün sizlere VMware vSphere ESXi  (elastic sky x integrated) 6.7 Update 3 hypervisor kurulumunu anlatacağım. ESXi 6.7 nin kurulumu diğer ESXi sürümlerinden hiç bir farkı yok.


ESXi host’un kurulacağı sunucuda minimum 2 core bulunmalıdır. Eylül 2006’dan sonra release olan 64-bit X86 CPU’lar support edilmektedir. Support edilen hardware ile ilgili http://www.vmware.com/resources/compatibility link ini inceleyebilirsiniz. BIOS üzerinden CPU ‘da bulunan NX/XD değerlerinin enable olması gerekmektedir. ESXi 6.7 için minimum 4GB fiziksel memory gerekmektedir. Ancak önerilen memory miktarı 8GB’dır. ESXi 6.7in kurulacağı sunucu üzerinde hardware virtualization support edilmelidir. (Intel VT-x veya AMD RVI).


ESXi 6.7 kurulumu veya upgrade’i için minimum 1 GB boyutunda bir boot device bulunmalıdır. ESXi host’u doğrudan USB veya SD kart üzerine kurabililrsiniz. Fakat bu işlemi yaptıkdan sonra scratch bölümü USB veya SD kart üzerinde oluşmaz. Bunun sebebi yoğun IO taleplerini USB veya SD kartın karşılayamamasından kaynaklanmaktadır.  SD veya USB aygıtlara kurulum yapıyorsanız scratch partition’ı ramdisk üzerinde oluşturulur. SD veya USB aygıt üzerine kurulum yaptıysanız kurulum veya upgraden sonra scratch partition local disk alanından verilmesi gerekmektedir.


Kurulum yapmadan önce Makinenizin biosundan 64 bit sanal makineleri desteklemek için, x64 CPU’larda donanım sanallaştırma desteği (Intel VT-x veya AMD RVI) etkinleştirilmelidir.


ESXi host için support edilen Remote Management Server Modelleri



Support edilen ESXi 6.7 driver’ları ile ilgili https://www.vmware.com/resources/compatibility/search.php adresinden erişebilirsiniz. ESXi host’un üzerinde basit bir firewall bulunmaktadır. Bu firewall gerektiği anda ESXi host üzerindeki port’ları açıp kapatabilir.Tüm port listesine https://docs.vmware.com/en/VMware-vSphere/6.7/com.vmware.esxi.upgrade.doc/GUID-171B99EA-15B3-4CC5-8B9A-577D8336FAA0.html adresinden erişebilirsiniz.


VMware Host Client ın kullanılması için support edilen browserlar



Bütün gereksinimleri karşıladıktan sonra artık ESXi kurulumunu yapabiliriz. Bunun için https://my.vmware.com/en/web/vmware/info/slug/datacenter_cloud_infrastructure/vmware_vsphere/6_7 link’den indirdiğimiz ISO yu fiziksel sunucumuzun uzaktan yönetim paneli (ILO, iDRAC v.b.) yada USB Disk ile sunucumuza mount ediyoruz. Sunucumuzu yeniden başlattığımızda otomatik ESXi Installer başlayacak yada Enter ile devam ediyoruz.



Kurulum işlemine başlamak için (Enter) Continue ile devam ediyoruz.



F11 butonu ile sözleşmeyi kabul ediyoruz.



Kurulumun yapılacağı disk i seçiyorum ve Enter ile devam ediyorum.



Klavye dilini default olarak bırakıyorum. Isterseniz bunu daha sonra tekrar değiştirebilirsiniz.



ESXi hostumuzun root password unu belirliyoruz ve Enter ile devam ediyoruz.



Tüm ayarlarımızı tamamladıktan sonra kurulumu başlatmak için F11 butonuna basıyoruz.



Kurulum başladı,tamamlanması için hostun özelliklerine göre değişiyor.



Kurulumumuz tamamlandı. Enter tuşunu basarak makineyi reboot ediyoruz. Bu sırada ISO dosyasını makineden unmount  yapmayı unutmayalım, eğer CDROM ilk sırada ise tekrar ISO dosyasından boot olabilir.



Kurulum sonrası ESXi host un DHCP aktif ise almış olduğu veya sizin ESXi hosta tanımladığınız IP üzerinden erişebilirsiniz.



VMware vSphere ESXi 6.7 Kurulumu yazımızın sonuna geldik.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.


 


 


 


 


 

 


 


 

post image

VMware vSphere 6.7 Update 3 Yenilikleri

Merahaba,Bu gün size VMware vSphere 6.7 Update 3 Yeniliklerinden bahsedeceğim. Support for multiple NVIDIA® vGPUs VMware vSphere 6.7 Update 3 ile birlikte  vSphere  üzerinde çalışan sanal makinalarda yoğun vGPU ihtiyaçları doğrultusunda sanal makine ‘ye  birden fazla NVIDIA GRID  virtual GPUs atayabileceğiz. Burdaki limitasyon şimdilik sanal makine başına  4 VGPU  olarak  belirtilmektedir.



AMD EPYC™ Generation 2 support VSphere 6.7 U3 sürümü, 2. Nesil AMD EPYC ™ işlemcilerle uyumlu olacak. AMD ve VMware geçtiğimiz günlerde VMware vSphere ‘in gelecekti bir sürümünde bu işlemcilerin diğer özellikleri içinde destek sağlamak için bir iş birliği içinde olcağını duyurdu.


Ability to change vCenter Server VCSA üzerinde bir IP değişikliği yaptığımızda hostname in düzgün bir şekilde çözülmesi için DNS kayıtlarını manuel olarak kontrol etmemiz gerekiyordu. PNID (Primary Network IDentifier of vCenter Server) vcenter kurulum işlemini yaparken kullandığımız “FQDN” i artık kurulum sonrada bu versiyon ile değiştirebileceğiz.  


Dynamic DNS support vSphere 6.7 Update 3 ile birlikte gelen bir diğer yenilik ise DDNS  yani VCSA ( vCenter Server Appliance ) DHCP sunucusu kullanılarak dinamik bir ip adresi ile kurulduğunda ve bu vcsa ‘nın ip adresini değiştirdiğinizde  dns sunucunuzda manuel işlem yapmanız gerekiyordu. Artık bu güncelleme ile birlikte DNS bilgileri otomatik olarak güncellenecektir.


Driver Enhancements vSphere 6.7 Update 3 ile bilirkte aşağıdaki driverlara önemli güncelleştirmeler gelmiştir. Örneğin ixgben driverları için CPU verimliliğini optimize etmek için geliştirilmiştir.



  • VMware nvme

  • Microchip smartpqi

  • Marvell qlnativefc

  • Broadcom lpfc/brcmfcoe

  • Broadcom lsi_msgpt2

  • Broadcom lsi_msgpt35

  • Broadcom lsi_msgpt3

  • Broadcom lsi_mr3

  • Intel i40en

  • Intel ixgben

  • Cisco nenic

  • Broadcom bnxtnet


VMware vSphere 6.7 Update 3 Yenilikleri yazımızın sonuna geldik.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.


 

post image

VMware vSAN Network Yapılandırması

Merhaba,Bu sizlere vSan kurulum öncesi Network yapılandırmasının nasıl olması gerektiğini anlatacağım. İlk olarak vCenter’a giriş yapıyoruz. Ardından vSan aktif edeceğimiz cluster altında bulunan hostlara tek tek uygulamamız gerekmektedir. Configure sekmesinden Physical adapters e giriyoruz. Dört adet network portun vmnic0, vmnic1 ve vmnic2 portları vSwitch ve Dswitch kullanıldığından vmnic3 portunu vSan a networku olarak atayacağız.



Add Networking butonu ile VMkernel Adapters ekliyoruz



VMkernet Network Adapter seçip Next ile ilerliyoruz.



New standart switch seçip Next ile ilerliyoruz.



+ simgesine tıklayarak network kartı seçim bölümüne geçiyoruz.



vmnic3 ü kullanacağımız için, vmnic3 ü seçip OK butonu ile ilerliyorum.



Active adapters bölümüne seçtiğim portu assigne ediyoruz, Next ile ilerliyorum.



Network Label ekleyerek vSan olarak belirttim.Enabled sevices bölümünden vSan networku olduğundan işaretliyoruz. Next ile ilerliyoruz.



Her zaman Use static IPv4 settings ile ilerleyip elle IP belirlemenizi tavsiye ederim. Next ile ileriyoruz.



vSAN networku için eklediğimiz VM kernel adapter özetini görmekteyiz.Finish ile ekleme işlemini tamamlıyoruz.



Aşağıda görüldüğü gibi vSan VM kernel adapteri ekledik.



Sırasıyla aynı işlemleri diğer hostlara yapmanız gerekmektedir. Kullanacağınız bu portlar aynı networkte ve farklı IP adreslere sahip izole bir network olmalıdır.


VMware vSAN Network Yapılandırması yazımızın sonuna geldik.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.

post image

VMware vSphere 7.0 Hardware Version 17 yenilikleri

Merhaba; Bu gün size 2 Nisan 2020 Tarihinde Release olan VMware vSphere 7.0 Hardware Version 17 yenilikleri hakkında bilgiler vereceğim.Yeni sürüm, büyük iyileştirmeler ve özellikler içermektedir.Yeni özelliklerden bazıları sanal makine donanımı ile ilgilidir. Genellikle, vSphere in her major version ile yeni donanım sürümünü yayınlıyor ve vSphere 7 donanım version 17 ile birlikte gelmektedir.Yeni özelliklere gelecek olursak,


USB Support ; vSphere 6.7, USB 1.x ve 2.0 ı destekleyen son sürümdü. USB donanım sürümü vSphere 7 de desteklenmez yerine önceki sürümlerde bulunmayan USB 3.1 SuperSpeed ve SuperSpeedPlus desteğine sahiptir.


3D Video Memory ; 3D Video belleği vSphere 7 de iki katına çıkartıldı.VSphere 6.7 2 GB a kadar desteklenen Memory vSphere 7 ile 4 GB video belleğini desteklemektedir.


Dynamic DirectPath ; VSphere 7 deki Atanabilir Donanım framework ün bir parçası olarak, Dinamik DirectPath I / O tanıtıldı. Dinamik DirectPath I / O , geçişli aygıtlar için Atanabilir Donanım zekasını sağlayan yeni bir çözümdür.“Select Hardware” seçeneğini belirlediğinizde,tüm PCIe aygıtları açılır menüde listelenir. Belirli bir cihaz seçildikten sonra, DRS ile Donanımı atayabilirsiniz.



Virtual SGX Device ; Intel in uygulama geliştiricilere sağladığı bir Framework. Daha çok veri güvenliğinin üst planda olduğu kurumsal firmalara hitap ediyor diyebiliriz.Bu Framework ile geliştirilen uygulamaların kaynak kodu ve bellekteki verileri bazı yöntemler ile sistem yöneticisinin bile erişimi dışında korunabiliyor.Intel Software Guard Extensions (Intel SGX), belirli uygulama kodlarını ve verileri bellekte izole eden donanım tabanlı bellek şifreleme olanağı sunar. Intel SGX, daha yüksek öncelik düzeylerinde çalışan süreçlerden korunmak üzere tasarlanan ve güvenli bölge (enclave) olarak adlandırılan özel bellek bölgelerinin tahsisi için kullanıcı düzeyinde kodlamaya olanak tanır. vSphere 7, Virtual SGX Deviceı destekliyor ve önceki sürümlerde mevcut değildi.



SGX etkinleştirildiğinde, sanal makine aşağıdaki özelliklerden yararlanamaz:



  • vMotion

  • Fault Tolerance

  • Suspending

  • Snapshot

  • Guest Integrity


Virtual Precision Clock Device ; Hassas Zaman Protokolü (PTP) bir bilgisayar ağı boyunca saatleri senkronize etmek için kullanılan bir protokoldür. Bir yerel alan ağında, mikrosaniye alt aralığında saat doğruluğu sağlayarak ölçüm ve kontrol sistemleri için uygun hale getirir. Sanal aygıt artık vSphere 7 deki sanal makineler için kullanılabilir.Eğer PTP seçeneğini seçerseniz, ESXi ana makinenizi PTP için yapılandırmalısınız.



Virtual Watchdog Timer Device ; Sanal bir makinedeki sistem performansıyla ilgili sanal bir Watchdog Zamanlayıcı (VWDT) cihazı ekleyebilirsiniz. guest operating sistem yanıt vermeyi durdurursa ve yazılım hataları nedeniyle kendi kendine iyileşemezse, VWDT önceden tanımlanmış bir süre bekler ve sistemi yeniden başlatır. VWDT nin guest operating sistemi veya BIOS veya EFI sabit yazılımı ile başlamasını sağlayabilirsiniz. VWDT yi BIOS veya EFI ürün yazılımı ile başlatmak için seçtiyseniz, guest operating sistemi önyükleme yapmadan önce başlar. VWDT, kümedeki her sanal makinenin başarısız olması durumunda kendi kendine kurtulabileceği konuk tabanlı kümeleme çözümlerinde önemli bir role sahiptir.



Tam Karşılaştırma Tablosu ;




vSphere 7 Donanım Sürümü Uyumluluğu ; ESX 3.x ve üstü ile uyumlu sanal makineler (donanım sürümü 4) ESXi 7.0 ile desteklenmektedir. ESX 2.x ve üstü ile uyumlu sanal makineler (donanım sürümü 3) desteklenmez. Bu sanal makineleri ESXi 7.0 da kullanmak için sanal makine uyumluluğunu yükseltebilirsiniz.


VMware vSphere 7.0 Hardware Version 17 yenilikleri yazımızın sonuna geldik.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.

post image

vCenter Server 7 Kurulumu

Merhaba; Bugün size vCenter Server 7 Kurulumu ve konfigurasyonu hakkında bilgi vereceğim.Windows vCenter Server artık end of support duruma geldiği için kuruluma yanlızca vCenter Server Appliance ile yapıyoruz. vCenter Server Appliance, sadece ESXi üzerine kurulabilir ve ESXi harici bir yere asla kurulamaz.vCenter Server 7 versiyonunu ESXi 6.5 ve sonraki sürümlerine kurabilirsiniz. vCenter Server 7 kurulumuna başlamadan, vCenter Server 7 kurulumunda kullanacağınız hostname ve IP adresini DNS üzerinde oluşturmalısınız. Yani host A kayıtlarının tanımlanması gerekir. vCenter Server 7 kurulumları DNS hatalarından dolayı stage 2 kısmında fail oluyor. Bundan dolayı DNS üzerindeki konfigurasyonunuzu düzgün bir şekilde yapmalısınız. vCenter Server 7 doğrudan bir sunucu üzerine kurulmadığı için Windows gibi bir işletim sisteminden deployment’ı başlatmanız gerekiyor. vCenter Server 7 ‘nin kurulumunun başlatılacağı Windows sunucununda ESXi ve vCenter ‘da kullanacağınız IP’leri çözdüğünden emin olmalısınız.


Sistem gereksinimleri:


vCenter Server 7 deploy etmeye başladığınızda virtual machine ve ESXi host sayısına göre vCenter Server ‘in CPU ve Memory konfigurasyonu değişkenlik gösterebilir.Aşağıda, vCenter Server ‘in ESXi host ve virtual machine sayısına göre belirleyeceğiniz CPU ve Memory seçenekleri gösterilmektedir.



ESXi host ve virtual machine sayısına göre vCenter Server ‘in storage gereksinimleri değişmektedir.



Software Gereksinimleri:


vCenter Server 7 ‘nin bir ESXi host üzerinde çalışması gerekiyor. Fiziksel sunucu üzerine kurulum yapamıyorsunuz. vCenter Server 7’nin bulunacağı ESXi host’un versiyonu 6.5 ve sonrası sürümlere sahip olmalıdır. Aynı şekilde Deployment’ını yapacağınız vCenter Server ‘in yine bir vCenter Server içerisinde çalıştırmayı düşünüyorsanız bu vCenter Server’ında 6.5 ve sonrası versiyonlara sahip olması gerekiyor. vCenter Server Appliance’i kurarken GUI veya CLI installer‘i kullanarak kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.


Port Gereksinimleri:


vCenter Server 7 tarafından, yönetilen her ESXi host’a veri gönderebilmeli, vSphere Web Client ve Platform Services Controller hizmetlerinden veri alabilmelidir. ESXi host’lar arasında migration ve provisioning gibi işlemleri yapabilmek için, source ve destination ESXi host’larının birbirlerinden veri alabilmesi gerekir.VMware, iletişim için belirlenmiş portları kullanır. Ayrıca, ESXi host’lar, vCenter Server’dan veri için belirlenmiş portları izler. Bu öğelerin herhangi biri arasında Firewall varsa, vCenter Server deploy veya upgrade işlemi sırasında bağlantı noktalarını açar.Yönetilen iki ESXi host arasında bir güvenlik duvarınız varsa ve migration veya clone gibi operasyonları gerçekleştrirmek istiyorsanız, port’ların açık olduğundan emin olmanız gerekiyor. Portlar ile ilgili gereksinimlere Linkten erişebilirsiniz.


DNS Gereksinimleri:


vCenter Server 7 kurmadan önce DNS sunucusu üzerinde gerekli tanımları yapmanız gerekmektedir. vCenter Server 7 kurarken sabit bir IP adresi ve FQDN belirtmeniz gerekiyor. Belirtmiş olduğunuz FQDN ve IP adresinin DNS sunucusu üzerinde tanımlı olduğundan emin olmalısınız. Eğer DNS tanımlarınız doğru değilse Stage 2. aşamasında Web Client’a erişemediği için kurulum fail eder. DNS üzerinde yapacağınız tanımlarda PTR kayıtlarınında oluşturulması gerekir. DNS üzerindeki tüm tanımları doğru bir şekilde yaptıysanız nslookup komutu ile IP adresi’nin FQDN’i döndürdüğünü görebilirsiniz.


Browser Support:


Tarayıcınızın vSphere Web Client’i desteklediğinden emin olun. VMware, vSphere Client için aşağıdaki Guest OS tarayıcı sürümlerini test etmiş ve desteklemiştir. En iyi performans için Google Chrome’u kullanın.



vCenter Server 7 Kurulumuna başlıyoruz. İlk olarak Linkten vCenter Server 7 download ediyoruz.



vCenter Server 7 ISO dosyasını download ettikten sonra Windows sunucumuza mount ediyoruz.Installer isimli uygulamayı buluyoruz ve sağ click Run As Administrator butonu ile çalıştırıyoruz.



vCenter Server 7 kurulumunda karşımıza 4 adet seçenek çıkıyor.Yeni bir kurulum yapacağımız için Install butonu ile devam ediyoruz.



vCenter Server 7 Kurulumu Stage 1 ve Stage 2 olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Stage 1 de ilk olarak vCenter Server deploy ediliyor. Stage 2 de ise SSO konfigurasonunu belirtiyoruz.Next ile devam ediyoruz.



Kullanıcı sözleşmesini kabul ediyoruz ve Next ile devam ediyoruz.



vCenter Server Deployment Target bölümünde vCenter Server Appliance’in hangi ESXi veya vCenter Server’a kurulacak ise onun bilgilerini yazmamız gerekiyor. Kurulumu başlattığınız client veya sunucunun ESXi veya vCenter Server’a erişimi olduğundan emin olun.ESXi veya vCenter Server in username ve password’unu belirtmeniz gerekiyor.Tüm işlemleri tamamladıktan sonra Next butonu ile devam ediyoruz.



Set up vCenter Server VM bölümünden vCenter Server 7 nin virtual machine ismini ve password’unu belirtiyoruz.Inventory’de buraya yazacağınız isim görünecektir.vCenter Server ‘in root password’unu belirtiyoruz.Next ile devam ediyoruz.



Select Deployment Size bölümünde deploy edilecek vCenter Server ‘in size’ini belirtiyoruz.vCenter Server içerisinde barındıracağımız ESXi ve virtual machine sayısına göre bize en uygun olan Deployment size’i seçiyoruz.Eğer vCenter Server virtual machine inin üzerinde bulunan disk’lerin thin olarak oluşmasını istiyorsanız Enable Thin Disk Mode seçeneğini seçmelisiniz. Next ile devam ediyoruz.



Configure Network Settings bölümünde deploy edeceğiniz vCenter Server 7’nin network ayarlarını belirtmeniz gerekiyor.vCenter Server Appliance virtual machine’inin hangi virtual machine port group’da olacağını seçiyoruz.IPv4 veya IPv6 seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Default olarak IPv4 gelecektir.vCenter Server sunucusunun static mi yoksa DHCP’den mi IP kullanacağını belirtebilirsiniz.FQDN bölümünden vCenter’ınızın FQDN’ini belirtmeniz gerekiyor. Burada dikkat etmeniz gereken nokta belirteceğiniz FQDN’in DNS üzerinde düzgün birşekilde çözülüyor olması gerekiyor. Aksi halde erişim sorunlarınız ortaya çıkacaktır.vCenter Server ‘a vereceğimiz IP’yi yazıyoruz.IP’nin subnet bilgisini yazıyoruz. Vermiş olduğumuz IP’nin gateway’ini belirtiyoruz.FQDN bölümünde belirtmiş olduğunuz adres hangi DNS üzerinde çözülüyor ise o DNS’i buraya belirtmeniz gerekiyor.vCenter Server ‘a HTTP ve HTTPS üzerinden eriştiğimzi default 80 ve 443 port’unu eğer değiştirmek istiyorsanız önerilen bir durum olmasada bu bölümden değiştirebilirsiniz. Tüm gerekli konfigruasyonları yaptıktan sonra Next ile devam ediyoruz.



Yaptığımız işlemlerin kısa bir özetini görüyoruz ve Finish butonu ile deployment i başlatıyoruz.



Deployment işlemi başladı.



Continue butonu ile Stage 2’nin kurulumuna başlıyoruz.



Stage 1 tamamlandıktna sonra Continue butonuna bastığımızda otomatik olarak Stage 2 ye geçecektir. Stage 2 ‘de vCenter Server konfigurasyonunu yapacağız. Next ile devam ediyoruz.



vCenter Server configuration kısmında vCenter a ait tüm Network gereksinimleri ile Hostname ve Time synchronize bilgilerini giriyoruz.Synchronize time with the ESXi host seçeneği Periyodik saat senkronizasyonunu etkinleştirir ve VMware tools, Guest OS ile ESXi hostun saatinin aynı olmasını sağlar.Synchronize time with NTP servers seçeneği ise Saati senkronize etmek için bir NTP sunucu kullanır. Bu seçeneği belirlerseniz virgülle ayrılmış NTP sunucularının adlarını veya IP adreslerini girmelisiniz.Next ile devam ediyoruz.



vCenter Server’ı kurarken mutlaka bir Single Sign on domaini oluşturmanızı veya var olan bir Single Sign On domainine join etmeniz gerekiyor.SSO configuration bölümünde karşımıza 2 seçenek çıkıyor. Bunlar; Create a new Single Sign-On domain: Yeni bir Single Sign On domaini oluşturmak istiyorsanız bu seçeneği seçmelisiniz.vCenter Server kurulum sırasında kendisine özel bir domain oluşturulmasını ister. Bu internal bir domain dir. Default olarak vSphere.local bırakmanızı tavsiye ederim.Single Sign-On domain’i için password belirtmeniz gerekiyor.Join an existing vCenter Single Sign-On domain: Eğer var olan bir Single Sign On domain’ine vCenter Server’inizi member etmek istiyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz.Create a new Singile Sign-On domain seçeneğini seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.



VMware in müşteri iyileştirme programına katılmak istermisiniz diye karşımıza bir ekran çıkıyor. Join checkbox ına basarsanız iyileştirme programına katılmış olursunuz.Next ile devam ediyorum.



Stage 2 bölümünde yapmış olduğumuz işlemlerin kısa bir özetini görüyoruz ve Finish ile gerekli konfigurasyonların yapılmasını sağlıyoruz.



Karşımıza bir uyarı geliyor. Eğer OK butonuna basarsanız artık kurulumu geri alamayacağınız belirtiliyor. Tüm işlemleri kontrol ettiğimiz için OK butonu ile devam ediyoruz.



Deploy işlemi başladı işlem yaklaşık olarak 15 20 dakika sürmektedir.



Stage 2 tamamlandığına göre artık vCenter Server ımıza bağlanabiliriz.



 vCenter Server a belirtmiş olduğunuz FQDN veya IP adresini kullanarak login olabilirsiniz.Stage 2 tamamlandıktan sonra da vCenter Server Getting Started  Page bölümünden de bağlantıyı sağlayabilirsiniz. Close butonuna bastığımızda karşımıza vCenter Server login ekranı gelecektir,Kurulum sırasında belirtmiş olduğumuz administrator@vsphere.local account’u ile login oluyoruz.



vCenter Server 7 Kurulumu yazımızın sonuna geldik.


Bir sonraki makale de görüşmek üzere


Faydalı olması dileğiyle.


İyi Çalışmalar.